Home
Dag 1 : Heenrit via Regio Aken naar de Rureifelvolgendevorige
Trips per regio
Trips per thema
Raeren : Pottenbakkersmuseum
Raeren
parking bij burcht
www.toepfereimuseum.org
In het grensdorje Raeren bezoeken we het pottenbakkersmuseum. Raeren staat bekend om zijn aardewerk en nog altijd worden hier archeologische vondsten gedaan. Vanaf de 16e eeuw maakte een nieuwe techniek het mogelijk om beelden en tekst aan te brengen op de kruiken. Raerens aardewerk was een gegeerd product dat wereldwijd werd geƫxporteerd. Het museum is ondergebracht in de fraaie waterburcht, waarvan het ontstaan teruggaat naar midden 14e eeuw.
Inden : Indemann
Indemann Indemann
parking Indemann www.indeland.de
Op de Goltsteinkuppe bij Inden beklimmen we de 36-meter hoge uitkijktoren in de vorm van een robot. De moderne architectuur staat symbool voor het technische ontwikkelingen in de regio. 40.000 ledlichten geven de robot in het donker een steeds wisselende kleurenpalet. De reus wijst met zijn arm naar de gigantische openluchtgroeve van bruinkool. Enorme graafmachines schrapen er de lagen af en zorgen voor een veranderend landschap. Binnen 10 jaar zal hier een groot meer ontstaan, een extra trekpleister voor deze streek.
Indeland
Ruim 100 jaar staat deze streek bekend om zijn energiewinning, vooral bruinkoolontginning. De laatste jaren wordt er meer en meer ingezet op alternatieven en wordt de regio ook recreatief aantrekkelijk uitgebouwd.
Stolberg : stadswandeling + museum 2,5 km
Stolberg Stolberg Stolberg
parking H.BollStrasse
www.stolberg.de
In de koperstad Stolberg verkennen we het historische centrum. We steken het riviertje de Vichtbach over en slenteren door het steegje In der Scharf naar de Burgstrasse. De smalle kasseistraatjes getooid met oude gevels, soms versierd met koperwerk, ogen heel charmant. We klimmen naar de Finkenbergkerk, van waar we het mooiste zicht hebben op het kasteel, het pronkstuk van deze stad. Achter het kerkje ligt een oude begraafplaats waar enkele kopersmeden hun laatste rustplaats hebben. Terug bij de Burgstrasse passeren we de Oude Markt en nemen de trappen naar de Vogelsangkerk, een van de oudste protestantse godshuizen van de streek. Alleen de vorm van enkele ramen doet vermoeden dat het een kerk is. Nog meer trappen voeren ons tot boven bij de burcht. De indrukwekkende burcht stamt uit de 12e eeuw en werd meermaals verbouwd. Via een toren raken we op het bovenste binnenplein, waar exposities plaatsvinden. We dalen af naar het middengedeelte, waar de ridderzaal kan afgehuurd worden voor feestelijkheden. Beneden bezoeken we in het torengebouw het heimat- en handwerkmuseum. Een echt ouderwets musem, waar elk kamertje staat volgestouwd met antieke toestellen en voorwerpen uit grootmoeders tijd, gaande van huishoudapparaten, schoolgerief, glas- en aardewerk, koperwerk, mineralen en nog veel meer. In dit nostalgisch kader kunnen we het niet weerstaan om taart te eten aan een antiek tafeltje, bedekt met een geborduurd kleedje en een porseleinen servies! Terug in het heden stappen we via de Klatterstrasse nog naar het stadhuis en keren via de winkelstraat terug naar de parking. Eens buiten het charmante, historische centrum valt er niet veel meer te zien, behalve enkele koperen kunstwerken.
volgendevorige Ⓒ 2005-2023, trips.at-site.be | Contact: trips @ at-site.be