Home
Dag 3 : Terugrit via Grenspark Maas-Swalm-Nettevolgendevorige
Trips per regio
Trips per thema
Nettetal (DE): Krickenbecker Seeen
Nettetal
parking bij Infocentrum
www.nettetal.de
Nettetal ligt in het Nederlands-Duitse grenspark Maas-Swalm-Nette. De rivier de Nette voedt hier enkele meren, waaronder de Wittsee en de Krickenbecker Seeen. Een met bomen omzoomde allee tussen de meren leidt naar het gelijknamige kasteel. Een prachtig wandelgebied, maar ik koos er enkele andere uit om de verscheidenheid van het grenspark te ontdekken.
Brüggen (DE): centrum
Brüggen
parking Klosterstrasse
www.brueggen.de
Brüggen heeft een kleine historische stadskern. We starten in het parkje bij de fraaie watermolen op de Swalm, met erachter de burchttoren. De burcht verkennen we enkel van buitenaf; het museum is gesloten. Op een maandagmorgen ligt het marktplein er wat verlaten bij, maar de vele winkeltjes en terrasjes zien er best gezellig uit.
Elmpt (DE): blauwe rondwandeling 5 km
Elmpt Elmpt
parking Takkenbenden www.wa-wa-we.eu
Bij Elmpt stroomt de Swalm door een moerasgebied, de Elmpter Schwalmbruch. De aanlooproute naar de rondwandeling loopt door bos, maar dan krijgen we links een uitgestrekte vlakte naast ons. Voorbij een bocht beklimmen we de uitkijktoren. Verrassend dat elk natuurgebied zo verschillend is! Na een volgende bocht, volgen we de Swalm door een eikenbos. Het water van de vennen en moerassen links ligt beduidend hoger dan dat van het riviertje. Na een derde bocht ontwaren we wat verderop rechts een knuppelpad dat een ommetje maakt over een ven. Na 100 meter volgt nog de aanlooproute terug naar de parkeerplaats.
Wegberg (DE): centrum
Wegberg
parking Fussbachstrasse
www.wegberg.de
Wegberg staat bekend om zijn vele watermolens op de Swalm en haar zijriviertjes. Vanuit het centrum kan je een molenwandeling maken, die een deel van de meestal gerestaureerde watermolens, aandoet. Wij verkennen in het centrum het parkje met vijver en de burcht, die nu een restaurant herbergt.
Wegberg (DE): Tüschenbroicher molen 1,5 km
Wegberg
parking langs L364
De site rond de Tüschenbroicher molen is heel bijzonder: rond de vijver staan 2 watermolens, een waterkasteel en midden in het water verrijst een grote motte. De rondwandeling loopt aan de overkant door het bos, waar de Swalm ontspringt. Onder een aangenaam herfstzonnetje genieten we van een partijtje minigolf aan de oevers van de vijver.
Herkenbosch : wandeling uitkijktoren 2 km
Meinweg
parking bij Venhof
www.np-demeinweg.nl
Het Nederlandse Herkenbosch ligt in het grensoverschrijdende natuurpark De Meinweg. Ook dit natuurgebied maakt deel uit van het Nederlands-Duitse grenspark Maas-Swalm-Nette. We stappen richting KNP 50 tot aan de spoorweg de Ijzeren Rijn, waar we het rolstoelpad volgen. Deze loopt langs de uitkijktoren, waar we een prachtig overzicht krijgen van het heide- en boslandschap. Een korte, maar aangename kennismaking met nog maar eens schitterende natuur!
volgendevorige Wandeltrips 2021 | Contact : wandeltrips@telenet.be | Inhoud en webdesign : Els Q