Home
Dag 1 : Fietsen van Leuven naar Mechelen langs de Dijlevolgendevorige
Trips per regio
Trips per thema
Heverlee : 40 km (KNP 13-74-10-12-93-40-35-30-72-71-25-23-22-73-64-57)
Rotselaar Leuven
kerk Egenhoven
Door Egenhovenbos fietsen we langs het Voer naar het centrum van Leuven. We passeren de Geertui-abdij en houden even halt in het sluispark. Het kanaal volgen we tot knooppunt 93 en switchen dan naar het Lijnloperspad langs de Dijle. Voorbij de dorpskern van Wijgmaal gaat het gezwind door het Wijgmaalbroek tot bij de molen van Rotselaar. Op deze idyllische plek herinnert een monument aan de zware gevechten ruim een eeuw geleden. Een aangename weg loodst ons tot bij Werchter, ontwakend uit de festivalroes.
Tremelo Werchter Van hieraf meanderen we mee met de Dijle tot onze eindbestemming. De Damiaanbrug steken we over voor een bezoekje aan het gloednieuwe Damiaanmuseum. In het geboortehuis van Jozef Deveuster wordt zijn leven verteld aan de hand van gebruiksvoorwerpen en foto's. Pakkend is het getuigenis van een oude vrouw, die als kind en één van de laatsten werd verbannen naar Molokai. Gelukkig zorgt de Damiaanactie voor positieve verhalen!
Haacht Haacht We volgen wederom de Dijle tot bij de antitankgracht in Haacht. Langs een bunker en de droogstaande tankwering maken we een ommetje naar de Heerlijkheid van Roost. De speeltoren markeert waar in de middeleeuwen de waterburcht prijkte. De bank en speelelementen vormen de geschikte picknickplaats. Terug bij de Dijle passeren we de Hansbrug en slingeren met het water door het prachtige landschap tot in Rijmenam.
Rijmenam Haacht We wisselen van kant en arriveren in Muizen. Na een terrasje, fietsen we langs het natuurgebied Mechels Broek. De Sint-Romboutstoren komt steeds dichter in het vizier en eens in Mechelen, stevenen we er recht op af. De 538 treden van de toren vormen nog een ware uitdaging; gelukkig zijn er verschillende niveaus waar de mechanismes voor de bouw van de 97 meter hoge toren te zien zijn. Vanop het bovenste platform genieten we van een grandioos uitzicht tot Brussel en Antwerpen. Weer beneden, fietsen we langs de Minderbroedersgang, Haverwerf, Zoutwerf en Hanswijkstraat naar onze verblijfplaats. Muizen
Mechelen : stadswandeling 2,5 km
Mechelen Mechelen
jeugdherberg De Zandpoort
Reeds aangenaam verrast door de korte verkenning van Mechelen per fiets, zetten we die nu te voet verder. We starten met de kruidtuin, waar we op het water enkele vrouwen op een surfplank zien en het begrip 'suppen' ontdekken. Via het vlonderpad op de Dijle kuieren we naar de gezellige Vismarkt. De Drabstraat, Melaan en Minderbroedersgang brengen ons bij de Sint-Romboutskathedraal. Na een lunch op één van de vele gezellige terrasjes stappen we door het Klapgat, met de hof van olijven en de Sint-Janskerk. Via de Varkensstraat bereiken we de Veemarkt. Verderop prijkt het statige stadhuis en vlakbij staan de Sint-Pieter en Paulkerk met ernaast het paleis van Margareta van York en aan de overkant het paleis van Margareta van Oostenrijk. Met de Zandpoortvest ronden we onze avondlijke stadsverkenning af.
volgendevorige Ⓒ 2005-2023, trips.at-site.be | Contact: trips @ at-site.be