Home
Dag 1 : Heenrit via Mergelland naar Voerenvolgendevorige
Trips per regio
Trips per thema
Lanaye : wandeling St.Pietersberg blauw 7,3 km
Pietersberg Pietersberg
kerk Lanaye www.sintpietersberg.org
Vanuit het centrum van Lanaye steken we via de imposante hangbrug het Albertkanaal over. Rechts duiken we het natuurreservaat van de Sint-Pietersberg in. Trapjes brengen ons bij een eerste reeks ingangen in deze mergelberg. Via de steile, beboste flank klimmen we verder tot bovenop het plateau. Hier voert een veldweg ons naar de zuidkant van deze heuvelrug. Rechts van ons ligt Eben-Emael, in het dal van de Jeker. Na enkele kilometers duikt de route naar beneden. Vandaar is het opnieuw avontuurlijk wandelen langs de steile en beboste flank van de Sint-Pietersberg. Net voor we de straat bereiken geven tientallen openingen een inkijk in het immense labyrinth van de mergelgrotten. De toegang is om veiligheidsredenen verboden.
Kanne : mergelgrot
Kanne
parking bij brug
www.grottenvankannevzw.be
Met een gids bezoeken we de mergelgrot van Kanne; de veiligheid is er gegarandeerd. Eigenlijk moeten we spreken van een groeve, omdat het gangenstelsel op onnatuurlijke wijze is ontstaan. Hier is duidelijk te zien hoe men er mergelstenen uithouwde, waarmee gebouwen in de omtrek werden opgetrokken. Momenteel worden de galerijen gebruikt als feestzaal, voor de champignonteelt en bierlagering. En het grottenbier is best lekker!
's Gravenvoeren : Noorwandeling (KNP 24-23-22-34-35-36-39-41-40-35-22-23-24) 4,2 km
Noordal Noordal
kerk 's Gravenvoeren
Vanuit het centrum van 's Gravenvoeren wandelen we gestaag stijgend naar de Snouwenberg en lopen een stukje op de grens met Nederland. Vanaf KNP 36 duiken we het Altenbroek in en dalen af tot bij het gelijknamige kasteel. Wat verder betreden we via een draaipoortje een weide, steken de Noor over en klimmen langs de koeien naar boven. Ook afdalen gebeurt in het gezelschap van die zuivelfabriekjes en langs het schilderachtige Noorbeekje. Na het oversteken van de weg, klimmen we uit het dal en genieten van sublieme kiekjes op het heuvelende landschap.
volgendevorige Wandeltrips 2021 | Contact : wandeltrips@telenet.be | Inhoud en webdesign : Els Q