Home
Hagelandvolgendeterugvorige
Trips per regio
Trips per thema
Diest : stadswandeling 3 km
Diest begijnhof Diest De Roskam Diest saspoort
provinciedomein De halve maan
www.diest.be
We beginnen onze verkenning van de Oranje-stad Diest bij het begijnhof. De St. Catharinakerk heeft een prachtig barok- en rococo-interieur. De Pesthuizenstraat steken we over en volgen de rand van het stadspark, de Warande. Links ontdekken we de Lindenmolen en de begroeide ruïne van de St. Jan de Doperkerk. Richting centrum komen we bij de graanmarkt, met het voormalige Hof van Nassau. In de G. Gezellestraat passeren we de St. Barbara of Kruisherenkerk en een aantal prachtige gevels. Die van Het Dambord en De Gulden Hand zijn fraaie 16e-eeuwse gevels in vakwerkbouw. Zo bereiken we de St. Sulpitiuskerk, met een luisterrijk interieur. De Grote Markt, met het stadhuis, steken we over en klimmen naar de Allerheiligen kapel, gelegen aan de voet van de citadel. Deze kapel herbergt een rijke verzameling heiligenbeeldjes. Terug naar de Grote Markt, volgen we de Koning Alberstraat. Zo passeren we de oude lakenhalle met het kanon de Holle Griet. Verderop trekken de oude brouwershuizen De Palmboom en De Drie Kronen onze aandacht. In de Schaffensestraat bezoeken we eerst nog de O.L.Vrouwekerk, de oudste kerk van Diest. Naar de ring toe komen we langs de Ezeldijkmolen en bereiken uiteindelijk de Schaffensepoort. Onder de poort door volgen we de rode route, langsheen de vestingsgordel, en passeren de Saspoort.
DiestExtra
Sinds 2018 zijn er in Diest heel wat leuke plekjes bijgekomen. Zo kan je tegenover de Ezeldijkmolen over een vlonderpad over het water lopen, en kan je achter het stadhuis verkoeling zoeken bij de fonteinen aan de opnieuw blootgelegde kaai. Op het Boerenkrijgplein kijk je uit op de stadswallen vanop unieke zitkanonnen in cortenstaal.
Diest : natuurwandeling Webbekoms broek oranje 5 km
Webbekom Webbekom
provinciedomein de Halve Maan
In Diest vloeit de Zwarte Beek in de Demer, in het Webbekoms broek. We starten met een bezoek aan het ecocentrum. Van hieruit stappen we de natuur in en bereiken al vlug de Demer, die we een eind volgen. Bij een splitsing nemen we rechts, een nieuw aangelegd grindpad doorheen het Webbekoms broek. Bij een volgende splitsing opnieuw rechts, een kasseiweg op. Aan onze linkerkant grazen schapen. Uiteindelijk komen we bij de ingang het provinciedomein De Halve Maan. We ronden dus af met een bezoek aan deze grote speeltuin. Webbekom
volgendeterugvorige Wandeltrips 2019 | Contact : wandeltrips@telenet.be | Inhoud en webdesign : Els Quartier