Home
Pajottenlandvolgendevorige
Trips per regio
Trips per thema
Sint-Anna-Pede : Blik van Bruegel 7 km (variant op KNP 722-723-747-746-724-723-720-722)
Sint-Anna-Pede Sint-Gertrudis-Pede
kapel Sint-Anna-Pede www.dilbeek.be
In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel stierf. Deze verjaardag wordt op velerlei manieren herdacht, o.a. met een kunstenparcours door het landschap dat hij schilderde 'De Blik van Bruegel'. De route vertrekt bij het kerkje van Sint-Anna-Pede, waar ook het infopaviljoen staat. Vijftien kunstwerken prijken langs de wandelroute, die grotendeels over onverharde paden loopt. Halfweg genieten we van een drankje in het Zesde Seizoen op de binnenkoer van een beschermde vierkantshoeve, waar sinds vorig jaar opnieuw artisanaal bier gebrouwen wordt. Langs een vijver gaat het verder naar de idyllische Pedemolen. Tweemaal per maand wordt hier graan gemalen tot meel en kan je je vergapen aan de ingenieuze mechaniek van de watermolen.
Sint-Anna-Pede Langs de Molenbeek waar tal van kunstwerken uitnodigen om te spelen stappen we verder tot een verkeersweg. Bij een kruispunt steken we over en volgen een veldweg, met zicht op het spoorwegviaduct de zeventien bruggen. Voorbij een molen in betonstaal lopen we over een plankenpad tot bij een straatje. Iets verderop duiken we een jong bosje in en volgen een slingerpad tot bij een speelplek en de spoorlijn. Het viaduct blijven we volgen tot de Rollestraat, die ons weer bij het vertrekpunt brengt. Kunstzinnige, avontuurlijke wandeling langs charmante plekjes in een mooi landschap!
Sint-Anna-Pede Sint-Anna-Pede
Schepdaal : Trammuseum
Schepdaal Schepdaal
Wijngaardstraat www.openmonumenten.be
In Schepdaal bezoeken we de tramsite, de enige integraal bewaarde buurtspoorwegstelplaats in België. Schepdaal lag op de drukke lijn voor personen-‚Äč en goederenvervoer tussen Brussel en Ninove, die ook het Pajottenland bereikbaar maakte. Op deze plek vonden trams onderdak en werden ze hersteld, was het trampersoneel thuis en stapten reizigers op. Vandaag herbergt de fraai gerestaureerde stelplaats enkele tientallen historische rijtuigen. Met een audiogids kom je alles te weten over de geschiedenis van de buurtspoorwegen. Een interessant museum!
volgendevorige Ⓒ 2005-2023, trips.at-site.be | Contact: trips @ at-site.be