Home
Dag 2 : Duinen en Ijzermondingvolgendevorige
Trips per regio
Trips per thema
Oostduinkerke : garnaalvissers
Oostduinkerke
jeugherberg De Peerdevisser
paardevissers.be
Vanuit de jeugherberg stappen we naar het strand om de garnaalvissers aan het werk te zien. Oostduinkerke is de enige kustplaats waar de garnaalvisserij te paard nog bestaat. Sinds eind 2013 prijkt dit gebeuren op de UNESCO lijst van immaterieel werelderfgoed. Een unieke beleving!
Extra
Eind 2012 bezochten we het visserijmuseum Navigo, nadat het in een verrassend nieuw kleedje was gestoken. Voor kinderen is het spel S.O.S Zeemonsters een leuke uitdaging!
www.navigomuseum.be
De Panne : duinwandeling 6 km
De Panne De Panne
tramhalte kerk De Panne (tramrit)
www.vbncdenachtegaal.be
We stappen naar het bezoekerscentrum De Nachtegaal in De Panne. Na wat kennis te hebben opgestoken over de kustfauna en -flora, maken we een kleine rondwandeling door de Oosthoekduinen. Daarna nemen we de dreef naar de hoofdweg, steken die over en wandelen rechtdoor door het Calmeynbos. Bij een splitsing kiezen we links door de duinen. Bij een bocht slaan we rechts opnieuw duinbos in. Weinig verder bereiken we het uitzichtplatform. Een prachtig panorama over de Westhoekduinen tot de zee. We volgen verder het grenspad richting zee tot we links het Helmpad inslaan. We stappen door prachtige paraboolduinen en nemen de eerste afslag rechts naar een tweede uitkijkpunt. Vanaf nu volgt een onrealistisch mooi duinenpad tussen weelderige bloemenpracht! Zo komen we bij het vissersdorp, het begin van de bebouwde kuststrook. Langs flatgebouwen stappen we naar de tramhalte Esplanade, waar we de kusttram nemen tot Lombardsijde Y.M.C.A.
Nieuwpoort : Ijzermonding 4,5 km
Nieuwpoort
Lombardsijde Y.M.C.A. (tramrit)
Via het eerste straatje rechts stappen we richting de haven van Nieuwpoort. De drukke weg steken we over en nemen het eerstvolgende straatje, dat ons tot bij de jachthaven brengt. Wij kiezen voor het wandel- en fietspad door het natuurgebied van de Ijzermonding. In de kijkhut Zeehond leren we het verschil tussen slikken en schorren en turen er naar de schapen en vogels die de waterrijke vlakte bevolken. Verderop passeren we nog een paar uitkijkplaatsen en bij de monding nemen we het voetveer naar Nieuwpoort-Bad. Aan de overkant volgen we de wandelpromenade langs de Ijzer, met ook hier fraaie zichten op het natuurgebied. Aan tramhalte Cardijnlaan sporen we terug naar Oostduinkerke. Nieuwpoort
volgendevorige Wandeltrips 2021 | Contact : wandeltrips@telenet.be | Inhoud en webdesign : Els Q