Home
Dag 2 : Rondrit in de Westhoekvolgendevorige
Trips per regio
Trips per thema
Lampernisse : Zannekinwandeling (6,5 km)
Lampernisse Lampernisse
kerk Lampernisse
We starten bij het kerkje van Lampernisse, een uithoek van Diksmuide en stilste dorpje van Vlaanderen. Zalig om hier enkele nachtjes in een hoevehotel door te brengen! In enkele stappen zijn we door het kleine centrum van het dorpje en nemen bij een kapelletje rechts. In de verte waakt de Ijzertoren over het vlakke, weidse polderlandschap. Een uniek gebied van komgronden, waar turf werd ontgonnen, en hoger gelegen kreekruggen, in een netwerk van beken en grachten. Na enkele bochten zijn een paar verhevenheden duidelijk zichtbaar in het landschap. Een infobord leert ons dat het de archeologische site van Leenhof ter Wissche betreft, een omwalde motte met opperhof en neerhof. Op de grens met Alveringem, gaat de weg over in een veldweg. We steken de Kleine Ijzerbeek over en kronkelen mee tot de Zannekinstraat. Aan de overkant volgt opnieuw een graspad tot bij een brugje, en verderop een weg, die overgaat in een gravelpad. We komen uit bij de Grote Ijzerbeek en de Zadelstraat, die iets verder op het kerkpleintje uitmondt.
Lampernisse Lampernisse
Lo : stadswandeling + bezoekerscentrum Jules Destrooper (2 km)
Lo Lo
markt Lo www.lauka.be
Het stadje Lo verkennen we met de stadswandeling, aangegeven met klinknagels in de grond en voorzien van geluidspalen. Vanop de markt vormt restaurant De Zwaan, de sint-Pieterskerk en het voormalig stadhuis met belfort een olijk trio. De route loopt achter de kerk door een tuin naar de Duiventoren, een restant van de abdijhoeve van de voormalige Sint-Pietersabdij. Verderop passeren we een speelpleintje op een gereconstrueerde motte. Langs de Sint-Machuitsbeek bereiken we de Lobrug. Aan de overkant van de Lovaart prijkt de Markeymolen. Via de Hogebrugstraat botsen we op de Westpoort, met de Caesarboom aan zijn zijde. Enkele trapjes leiden ons naar een passerel over de stadsgracht. Via het kerkhof bereiken we opnieuw de markt. Aan de overzijde stappen we verder langs de Vatevijver naar het de koekjesfabriek van Jules Destrooper. Een bezoekje en proeverij van het lekkere koekjesassortiment mag niet ontbreken!
Lo Lo
Woumen : Blankaartwandeling (2 km + 1 km)
Diksmuide Diksmuide
Parking Blankaartkasteel www.west-vlaanderen.be/domeinen/blankaart
Bij de Blankaart informeren we ons eerst in het bezoekerscentrum, ondergebracht in het kasteel van Woumen. In deze periode volstaan laarzen zelfs niet om de ondergelopen broekenwandeling te maken. We houden het bij een rondwandeling in het kasteelpark tot bij de eerste vogelkijkhutten, te bereiken over plankenpaden.
Met de wagen rijden we iets verder, tot bij het Bloso-centrum. Van hieruit wagen we ons tegen de storm in naar het dichtsbijzijnde uitkijkplatform. Aan weerszijden van de opgehoogde weg staan de Ijzerbroeken blank en zorgt de stevige wind voor flinke golfvorming. Onder een aangenaam zonnetje, een unieke ervaring! Diksmuide
volgendevorige Wandeltrips 2021 | Contact : wandeltrips@telenet.be | Inhoud en webdesign : Els Q