Home
Dag 1 : Heenrit via Verdun naar de Elzasvolgendevorige
Trips per regio
Trips per thema
Douaumont : tranchée des baionnettes
Douaumont
parking bij ingang
Met de wagen toeren we door het uitgestrekte bos rond Verdun, waar in 1916 gruwelijk strijd werd geleverd. Op 21 februari 1916 startten de Duitsers de uitputtingsslag bij Verdun, die tot 18 december 1916 zou duren. Een eerste getuige is de tranchée des baionnettes, een loopgraaf waar tientallen Franse soldaten, met de bajonet in de hand, -volgens de mythe- levend begraven werden door granaatinslagen. In werkelijkheid sneuvelden ze in de buurt en werden haastig in een verlaten loopgraaf begraven, met de bajonetten als markering.
Douaumont : fort
Douaumont
parking fort Douaumont
www.tourisme-verdun.fr
Vervolgens bezoeken we het fort van Douaumont, dat tijdens de slag bij Verdun in Duitse handen was. Ondanks de vele en zware bombardementen, is nog heel wat van het uitgestrekte fort intact en schetst het een goed beeld van het harde leven van de soldaten. Zeker een bezoek waard! Tijdens een rondje bovenop het fort merk je de uitgestrektheid van de bossen rond Verdun.
Douaumont : ossuaire
Douaumont
parking bij ossuaire
www.tourisme-verdun.fr
Tot slot houden we halt bij de ossuaire van Douaumont, een groots monument, waar zich de resten van 130.000 ongeïdentificeerde Franse en Duitse soldaten bevinden. We beklommen de toren en bekeken de film, maar het meest beklijvende beeld zijn de duizenden beenderen, die je door de ramen onder het monument te zien krijgt.
Verdun : stadswandeling 1 km
Verdun Verdun
langs D964, ter hoogte van park Japiot www.tourisme-verdun.fr
Door het park Japiot slenteren we naar het toerismebureau en steken de Maas over bij de indrukwekkende Porte Chaussée. Een stukje naar links en ter hoogte van een fontein, kijken we uit op de avenue de la Victoire. We nemen de trappen tot aan de voet van het monument. Door de rue Chaussée en de gelijknamige poort keren we terug.
volgendevorige Wandeltrips 2021 | Contact : wandeltrips@telenet.be | Inhoud en webdesign : Els Q