Home
Dag 5 : Veluwevolgendevorige
Trips per regio
Trips per thema
Arnhem : fietsen 30 km (KP 50-42-93-26-38-37-53-59-27-28-29-22-centrum-54-69-42-50)
Doorwerth Hartensteyn
Stayokay Arnhem
We huren fietsen om Arnhem en omgeving te verkennen. Meteen valt ons op hoe heuvelachtig en groen het hier is. We passeren park Soonsbeek en Zypendaal. Enkele straten door en we fietsen langs de spoorweg en door landgoed Mariëndaal. Voorbij een wijngaard dalen we af naar de drukke Utrechtseweg, die we volgen tot Park Hartensteyn in Oosterbeek. In de villa bevindt zich het museum rond de slag bij Arnhem in september 1944. Vanaf hier volgt een schitterend fietspad dwars door de bossen van landgoederen Hoog en Laag Oorsprong tot bij kasteel Doorwerth. We nemen een kijkje op de binnenkoer van het prachtige kasteel. We vervolgen onze route richting Arnhem en houden halt bij het stuw- en sluizencomplex van Driel. Een lege aak, containerschip en een tiental plezierboten varen de sluis in om even later weer de Nederrijn op te varen. Wij volgen ze met de fiets tot bij het Drielse veer. Met de fiets het veer op om aan de overzijde te geraken.
Meinerswijk Driel De boomgaarden vertellen ons dat we vlakbij de Betuwe zijn, de fruittuin van Nederland. Over de Rijndijk fietsen we richting Arnhem tot we voorbij de spoorbrug een weg links inslaan. We volgen het fietspad door de uiterwaard Meinerwijk, een prachtig natuurgebied tussen de zomer- en winterdijk van de Nederrijn. Een Romeins castellum, onderdeel van de Limes, en enkele tankkazematten, gebouwd tijdens de koude oorlog, liggen langs onze route. Terug op het fietsnetwerk nemen we bij KP 22 richting Arnhem en steken het water over via de John Frostbrug. Tijdens de operatie Market Garden -waarbij de geallieerden het Duitse leger vanuit het zuiden wilden aanvallen en doorstoten naar het noorden om heel Nederland te bevrijden- was dit letterlijk dë brug te ver. Ze slaagden er net niet in om deze laatste brug te veroveren op de vijand en zo de weg vrij te maken voor de bevrijdingstroepen. Aan de voet van de brug kom je er meer over te weten in het museum.
Arnhem Arnhem We verkennen het centrum van Arnhem en vinden rond het marktplein: het stadhuis, het provinciehuis, de Sabelspoort en Eusebiuskerk. Helaas was de kerktoren met glazen balkon en lift niet te bezoeken. We volgen de hoofdstraat richting station en ontdekken verschillende 3D straattekeningen, restanten van het World street art festival. We passeren de trekpleisters het aardvarken, Rozet en Korenmarkt. Tot slot bezoeken we nog in Park Soonsbeek het Watermuseum, een doe-musem rond water dat vooral op kinderen is afgestemd.
Arnhem Arnhem
volgendevorige Wandeltrips 2021 | Contact : wandeltrips@telenet.be | Inhoud en webdesign : Els Q