Home
Dag 2 : Middenrijnvolgendevorige
Trips per regio
Trips per thema
Oberwesel : stadsmuurrondweg 2,5 km
Oberwesel Oberwesel
Jeugdherberg Oberwesel www.oberwesel.de
We starten met een verkenning van Oberwesel, waar we in de Jeugdherberg verblijven. De Rheinburgenweg voert ons meteen langs de imposante Schönburg. Over de Elfenlaykam dalen we af naar het centrum. De gotische Liefbrauenkirche in rode baksteen kenmerkt het historische stadje. Binnenin bewonderen we het gouden altaarschrijn, een van de oudste gotische in Duitsland. In 2003 werd hier de erkenning van UNESCO wereldergoed officieel overhandigd.
Oberwesel Oberwesel Tegenover de kerk waakt een eerste stadstoren. Van de 21 stadstorens zijn er nog 18 te herkennen. De middeleeuwse stadsmuur is nagenoeg nog volledig aanwezig en deels begaanbaar. Vlakbij de Marktplaats bevinden zich 2 musea: het meteorietenmuseum (jammergenoeg net in verlof) en het stadsmuseum. Je komt er alles te weten over de geschiedenis van de bovenste Middenrijn, van prehistorie tot nu, alsook de scheepvaart en wijnbouw.
Bovenste Middenrijndal
Sinds 2002 behoort de Rijnvallei tussen Bingen/Rüdesheim en Koblenz tot het UNESCO Werelderfgoed. De diep ingesneden, bochtige Rijn stroomt er langs steile rotswanden en wijnhellingen in terrasvorm. De rivier vormt de levensader tussen de verschillende historische stadjes, waarover burchten en kastelen waken. Een uniek cultuurlandschap dat elke wandelaar en levensgenieter bekoort!
Oberwesel : Schwede-Buretour 12,1 km
Oberwesel Oberwesel
Schaarplatz Oberwesel www.oberwesel.de
Vanuit het centrum volgt al snel een smal, steil pad langs een kruisweg naar de Kalvariekapel. Nog wat stijgen en we komen bij een bron in een rots, de Schwede-Bure. Iets verder krijgen we een panorama op de Schönburg. Nu volgt een lang, gestaag stijgend traject tussen de wijnranken en door het dal van de Oberbach. Met de burcht achter ons passeren we het gehucht Engehöll in de diepte en een leisteengroeve. Na een bocht van 180° krijgen we een uitzicht op de Hunsruck. Op het plateau gaat het langs boomgaarden, graslanden en akkers naar een schitterend panorama op het Niederbachtal, met in de verte de Rijn.
Oberwesel Oberwesel Na het oversteken van een weg, volgt een gestage klim tot een schommelbank met zicht op Niederburg. Door struikgewas dalen we af tot bij een oude Joodse begraafplaats. Hier maakt de route een ommetje op het plateau, met prachtig uitzicht op de Rijn en de burcht. Tijdens de afdaling passeren we nog het panorama bij de Kackstuhl. Verder afdalen tot bij de Sankt-Martinskirche, waarvan de toren onderdeel is van de stadsomwalling. Nu de bovenste stadsmuur volgen tot het beginpunt en dan nog de klim naar onze verblijfplaats.
Oberwesel
volgendevorige Ⓒ 2005-2023, trips.at-site.be | Contact: trips @ at-site.be