Home
Dag 1 : Antwerpse Kempenvolgende
Trips per regio
Trips per thema
Zoersel : wandeling 13 km (53-22-23-29-50-45-GR565-GR5)
Zoersel Zoersel
Jeugdherberg Gagelhof www.toerismezoersel.be
We boekten het GR5-arrangement, ideaal om Zoersel, de Antwerpse Kempen én een stukje GR5 te ontdekken. Na een paar honderd meter langs huizen, komen we bij het Zoerselbos, één van de oudste bossen in de provincie Antwerpen. Gelukkig kon de VZW 'De vrienden van het Zoerselbos' het uitgestrekt natuurgebied vrijwaren van verdere verkaveling. Door dreven stappen we naar het centrum van Zoersel. We lopen langs het driehoekig dorpsplein of Biest naar het Lindepaviljoen. In de toren van dit gebouw prijkt het restant van de 800-jarige lindeboom, die het bijltje moest leggen tegen de modernisering van de weginfrastructuur.
Zoersel Zoersel We keren terug naar het pleintje en lopen verder naar de Sint-Elisabethkerk. Pronkstuk is het Pescheurorgel uit begin 18e eeuw. In het parkje voor de kerk picknicken we in het gezelschap van stripfiguur Kiekeboe. Naast de kerk bezoeken we het Heemhuisje, waar 'de groot Zoerselse geschiedenis' wordt verteld met tal van foto's en voorwerpen. In de tuin van het Kempens boerderijtje proeven we van de plaatselijke likeur. Terug op stap, bereiken we al snel weer het bos en passeren het Zoerselhof. Dit niet onaardig kasteeltje werd gebouwd als abtshof van de cisterciënzers, waar tevens de provisor huisde, die de abdijgoederen beheerde.
Zoersel Zoersel Er volgt een avontuurlijk stukje door Zoerselbos, langs een verwilderd pad, soms met metershoge varens afgeboord. Eens we veel fietsers kruisen, weten we dat dé hotspot nabij is. Het Boshuisje uit begin 19e eeuw, kreeg bekendheid toen Hendrik Conscience hier inspiratie opdeed voor zijn boek De Loteling. Naast de druk bezochte taverne met terras, is er ook het bezoekerscentrum Zoerselbos, gelegen in een schilderachtige boerenbloementuin. Van hieraf volgen we de GR5, langs een aangenaam, slingerend bospad. Aan de bosrand genieten we nog van een verkwikkend ijsje en staan weinig later weer bij onze verblijfplaats.
volgende Ⓒ 2005-2023, trips.at-site.be | Contact: trips @ at-site.be