Home
Dag 1 : Heenrit via Maasvallei naar Voerenvolgendevorige
Trips per regio
Trips per thema
Lixhe : wandeling 3,5 km
Lixhe Lixhe
parking bij stuw Lixhe
Bij Lixhe (Lieze) steken we de Maas over via de indrukwekkende stuw, waaraan een hydroelektrische centrale is gekoppeld. Vanop de voetgangers- en fietsbrug zie je goed de schotten zitten, die het waterpeil van het nabij gelegen Albertkanaal en kanaal van Ternaaien regelen. Aan de overkant volgen we de Maas stroomopwaarts en slaan het eerste straatje rechts in. Op het eind nemen we links en verderop rechts. We bereiken de sluis van Visé, op het verbindingskanaal tussen Maas en Albertkanaal. We volgen dit kanaal langs de promenade en komen bij de plezierhaven van Visé. Via de voetgangers- en fietsersbrug steken we het kanaal over en hebben een mooi uitzicht op de tientallen jachten die hier aangemeerd liggen. De Maas vergezelt ons nu langs de rechterkant en voert ons onder de Duitse brug door. Deze majestueuze spoorwegbrug van 530 meter lang werd in 1915 door Russische gevangenen gebouwd in opdracht van de Duitse bezetter. Enkele jaren geleden kreeg de brug nieuwe pijlers en stalen liggers en vormt een imposant bouwkunstwerk. Lixhe Lixhe
Sint-Martens-Voeren : Altenbroekwandeling 10 km (KP 48-49-50-51-52-53-37-39-41-40-33-32-44-43-50-49-48)
Altenbroek Altenbroek
parking Kwinten 3
Vanaf het kerkje van Sint-Martens-Voeren is het meteen stevig klimmen. En dat wordt beloond met een prachtig zicht op het voerdorpje met spoorviaduct. Boven lopen we op de grens met Nederland, die we bij KNP 51 oversteken. Langs prachtige, door heggen afgeboorde veldwegen en een wijngaard dalen we langzaam af naar Noorbeek. We passeren enkele vakwerkhuizen en buiten het centrum houden we een pauze bij de bron van de Noor.
Altenbroek Altenbroek Eens weg van de hoofdstraat, stappen we langs de Noorbeemden en betreden via een klaphekje het natuurreservaat Altenbroek. We klimmen weg uit het dal en krijgen een mooi panorama op Noorbeek. Bij KNP 37 dalen we af en komen opnieuw in België. De weg voert ons door de vallei van de Noor, die we voorbij een draaipoortje oversteken.
Altenbroek Altenbroek Opnieuw een klim door de wei brengt ons naar een heerlijk panorama over het heuvelend landschap. Via een holle weg dalen we af naar het gehucht Schophem. Van hieruit volgen we het riviertje de Voer, dat fraai meandert langs de flank van de Schophemmerhei. Vanaf KNP 44 gaat het bergop door bos tot boven op de Schophemmerhei. We volgen deze veldweg op hoogte tot KNP 50, en dalen dan terug af naar het vertrekpunt.
Altenbroek Altenbroek
volgendevorige Ⓒ 2005-2023, trips.at-site.be | Contact: trips @ at-site.be