Home
Dag 2 : Hagelands Haspengouwvolgendevorige
Trips per regio
Trips per thema
Landen : winterwandeling langs kerststallen (16 km)
Landen Sinte-Gitter
station Racour www.landen.be
We volgen de Ravel L 147 richting Landen. Tot 1981 spoorden hier nog treinen tussen Landen en Tammines. Nu is het hier zalig wandelen en fietsen met weids zicht over de akkers en dorpjes van Hagelands Haspengouw. Bij fietsknooppunt 82 nemen we rechts richting archeologische site Sinte-Gitter. Van de opgravingen is weinig te zien, maar het GR-pad erlangs is heel mooi. Voor het blotevoetenpad door de wei en langs de grafheuvels, zullen we eens terugkomen bij warmer weer. Vanaf Roosveld volgen we de fietsknooppunten 81, 53 en richting 86 tot De Beemden. Bij de waterspeeltuin genieten we van een lekkere lunch in De Rietgors.
Wezeren Walsbets We stappen terug naar het centrum van Landen en volgen de Stationsstraat, nemen de tunnel onder de sporen en gaan rechtdoor tot de afslag naar Walsbets. De Wezerenstraat brengt ons bij de Sint-Jan-de-Doperkerk van Walsbets. Binnenin staat een fraai kersttafereel opgesteld, omringd met een aantal scenes uit het leven van Maria. Zalig om hier even te vertoeven in de kerstsfeer. We volgen de Wezerenstraat naar de Sint-Amanduskerk van Wezeren. In de sacristie is het dorp nagebouwd als een kerstlandschap met hummeltjesfiguren. In 't Kerkhuys ernaast is de woonkamer omgetoverd tot een gezellige popup cafetaria waar heerlijke taart op tafel staat!
We keren een stukje terug langs de Wezerenstraat tot de kasseiweg links die ons bij de hoeve Janshoven brengt. Nu volgen we de Cl.Gregoirestraat richting Waasmont. Achter ons ontwaren we aan de horizon de bortombe van Walsbets, met de torenspits van Wezeren aan de rechterzijde en die van Walsbets aan de linkerzijde.
Walsbets We steken achtereenvolgens de steenweg en de Ravel over en belanden in het centrum van Waasmont. We lopen langs de imposante muur rondom het kasteeldomein van Waasmont en bereiken het Sint-Pancratiuskerkje van Waasmont. Het indrukwekkende kerstlandschap vult het volledige koorgedeelte en is tot in de details verzorgd: beeldhouwwerk uit Oberammergau, houten miniatuurgebouwen, waaronder een werkende watermolen en bakoven, een klaterend beekje temidden van echt gras en kasseien. Kerstmuziek hoort er uiteraard ook bij.
Er rest ons nog anderhalve kilometer langs de Dr. A. Goffinstraat tot bij station Racour. De zon begint al onder te gaan als we de platte tombe van Waasmont passeren. Wondermooie tocht met regelmatig een verwarmend intermezzo!
Waasmont Waasmont
volgendevorige Ⓒ 2005-2023, trips.at-site.be | Contact: trips @ at-site.be