Home
Sporen van WO I bij Zonnebekevolgendevorige
Trips per regio
Trips per thema
Zonnebeke : Polygonwood legacywandeling (9 km) + Memorial Museum Passchendaele + kerktoren
Zonnebeke Zonnebeke
parking bij museum www.passchendaele.be
In de 2e helft van 1917 was Zonnebeke het zwaartepunt van de gevechten rond Ieper. Een eeuw later straalt het dorp met een uitgestrekt kasteelpark, een aangename rust uit, al zijn de sporen van toen nooit ver weg. In het begin volgen we een stukje van het avonturenpad en na een kort verhard intermezzo, slingert de route langs een beek en moeras tot de rand van het Polygoonbos. Vanop deze hoogte kijken we uit op het dorp en het fraaie landschap. De route loopt door de Polygonwood begraafplaats en duikt het bos in. We volgen enkele dreven, met een paar zijsprongetjes naar een verscholen bunker.
Zonnebeke Zonnebeke Uiteindelijk prijkt voor ons de Buttes New British begraafplaats, met een herdenkingszuil boven een kunstmatige heuvel. We stappen verder langs de andere rand van het bos en passeren het vredesmonument, in het recent aangeplante Vredesbos. Het glooiende landschap is hier prachtig. Voorbij een kruispunt, krijgen we vanop een veldweg zicht op Beselare, het heksendorp. Bij een volgende splitsing buigen we linksaf, en loopt de route via straten richting Zonnebeke. De laatste 500 meter duiken we weer het park in en passeren langs enkele Memorial gardens.
Zonnebeke Zonnebeke Na een lekkere maaltijd in de Volksbond, bezoeken we in het kasteel van Zonnebeke het Memorial museum Passchendaele. Het vertelt de geschiedenis van de derde slag bij Ieper van juni tot november 1917. Tijdens dit Britse offensief werden op 100 dagen 500.000 soldaten buiten gevecht gesteld voor een terreinwinst van amper 8 km. De levendig gereconstrueerde taferelen in de dugouts zijn een aangrijpende ervaring. Sinds ons vorig bezoek, is het museum uitgebreid met een algemeen overzicht van de verschillende oorlogsthema's, en is er buiten een stuk loopgraaf aangelegd en een noodwoning gebouwd. Aanvullend beklimmen we de kerktoren, waar op elk verdiep een stukje geschiedenis van het dorp wordt getoond. Hoogtepunt is uiteraard helemaal boven waar je een 360° uitzicht hebt over de Westhoek.
Zonnebeke Zonnebeke
Passendale : Oude Kaasmakerij
Passendale In deelgemeente Passendale houden we halt bij de Oude Kaasmakerij. Tijdens het museumbezoek komen we alles te weten over de rijke geschiedenis van kaasmakerij Sint-Jozef. In dit fraai stukje erfgoed komt de rijke traditie van het kaasmaken op een boeiende, interactieve manier opnieuw tot leven.
Ieper : Last Post
Ieper
Flanders Lodge hotel
Vanaf onze verblijfplaats wandelen we naar de Menenpoort waar we de Last Post bijwonen, het dagelijkse eerbetoon aan de gesneuvelden. Een ingetogen plechtigheid, op de plaats waar een eeuw geleden duizenden soldaten langs marcheerden, op weg naar het slagveld.
volgendevorige Ⓒ 2005-2023, trips.at-site.be | Contact: trips @ at-site.be