Home
Dag 1 : Heenrit via de Wijers naar Voerenvolgendevorige
Trips per regio
Trips per thema
Zonhoven : uitkijktoren 1 km
Zonhoven
parking Heidestrand
Vanaf de parking volgen we de pijltjes naar de splinternieuwe uitkijktoren. Vanop 15 meter hoogte heb je een groots uitzicht op de tientallen vijvers van het Bolderdal. Leuk zijn ook de interessante weetjes die op de wanden staan.
De Wijers
De Wijers is een waterrijk gebied met ruim 1100 vijvers, centraal gelegen in de provincie Limburg. Een 'wijer' is de oude benaming voor een viskweekvijver.
www.toerismelimburg.be
Kiewit : oranje + blauwe wandeling 8 km
Kiewit Kiewit Kiewit
parking provinciedomein
We starten bij het bezoekerscentrum van Natuurpunt en passeren het speelplein, restaurant en de kinderboerderij. Na het kruisen van de Kiewitstraat, volgen we een zandpad door bos en komen uit bij de Herkenrodevijvers. Langs weerszijden lopen we tussen de wijers tot bij een fietsroute. Hier linksaf en verderop wandelen we 'door' het water. Een selfie tussen de zwanen op het water, het heeft iets speciaals! We steken een aarden wal over, de vroegere scheiding tussen het landgoed van Herkenrode en dat van Hasselt. Nu volgt een stuk door bos tot bij de Kiewitstraat. Na het oversteken, dwarsen we een weide. Een plankenpad slingert door een mooi stukje natuur waar Galloway runderen liggen te grazen. In de vogelkijkhut bij een haast droge vijver houden we een rustpauze. Opnieuw leidt een knuppelpad ons door een fraai bosje tot bij een asfaltweg. Rechtsaf en vervolgens linksaf door een dreef en voorbij een kruispunt. Verderop duiken we links weer de natuur in en komen uiteindelijk bij de grote vijver in het Engels landschapspark van Kiewit. Tot slot doen we nog een stukje van het Plezante Potenpad (2 km) met leuke opdrachten voor kinderen (klein en groot): een reuzevogelnest, boomstammenpad, verspringen, boomklimmen, palenbrug...
Vroenhoven : belevingscentrum de Brug
Vroenhoven Vroenhoven
parking bij brug www.debrugvanvroenhoven.be
Het Albertkanaal scheidt Vroenhoven van Maastricht en vormt dus de grens met Nederland. Omdat de doorvaarhoogte onder de oude brug onvoldoende was, werd deze in 2009 gedynamiteerd en kwam er een nieuwe in de plaats. Sinds 2015 is het bruggenhoofd ingericht als belevingsmuseum over het begin van WO 2 in België en de binnenscheepvaart. Op de brug bleef de bunker bewaard, die gebouwd was eind de jaren '30 om de vijand komende van de overkant tegen te houden. De Duitsers verrasten echter de Belgische soldaten vanuit de lucht en achter hun stellingen. Ze slaagden er zelfs in om de aangestoken lont, die de brug onbruikbaar moest maken, te doven. De verrassingsaanval maakte vooral veel Belgische slachtoffers, die hier worden herdacht.
In het tweede deel leren we alles over kanalen en binnenscheepvaart op een interactieve manier. Daarna drinken we iets in het restaurant 'onder de brug', met uitzicht op het Albertkanaal. Buiten wandelen we nog tot bij de wereldvredesvlam en rondom de bunker. Het ganse brugcomplex, met beide musea, loont beslist de moeite!
Eben-Emael : toren Eben-Ezer
Eben-Ezer In Eben-Emael bouwde Robert Garcet een bijzonder eigenaardige toren, met veel symboliek en detail. Op het dak vallen meteen de reusachtige, gevleugelde dierenfiguren op, maar we beginnen bij de onderste verdieping, over het gedachtengoed van de bouwmeester. De fascinerende kunstwerken van de tweede verdieping -een aanklacht tegen oorlog en geweld- spreken het meest tot de verbeelding. De volgende verdiepingen gaan over zijn literair werk, de geschiedenis van silex en zijn prehistorische ontdekkingen (o.a. Mosasaurus). In de tuin verkennen we nog de tijdelijke tentoonstelling van pacifistische kunstwerken. Ook een bezoekje waard!
volgendevorige Ⓒ 2005-2023, trips.at-site.be | Contact: trips @ at-site.be